‘Verwachten besparing tot €300,- per jaar voor huurders op energiekosten’

In 2050 wil woningcorporatie Vidomes niet alleen goede en betaalbare woningen aanbieden, maar ook aardgasloos en zonder schade aan het milieu. Om deze duurzaamheidsambities te realiseren zoekt Bart de Boer, intern adviseur Duurzaamheid - techniek en beleid bij Vidomes, naar slimme technische oplossingen. De MEED Energeyser heeft hij al omarmd.


De eerste huurders douchen inmiddels met MEED Energeysers. Vidomes liet als pilot twee douches installeren in het appartementencomplex Dijkwater in Zoetermeer. “De eerste reacties zijn heel positief. Onze huurders geven aan de douche mooi te vinden en dat deze het gewenste comfort biedt. In het komende half jaar laten we de huurders een uitgebreide enquête invullen. Dan krijgen we écht een goed beeld van hoe de MEED Energeyser bevalt.”

Energie besparen 

De enquête-uitslag valt samen met de testresultaten van TNO, dat samen met BeterBad en Hametech ontwikkelaar is van de MEED Energeyser. “Zij monitoren op afstand het energiegebruik, het douchegebruik en de watertemperatuur. Bij een gemiddeld gezin dat zo’n 7 gigajoule per jaar aan warm douchewater verbruikt, verwachten we door het hoge rendement van de MEED Energeyser een netto besparing van circa 70% op het energieverbruik. Bij een elektrische boiler komt dat neer op een kostenbesparing van ongeveer €300,- per jaar.”

Meer comfort

Natuurlijk speelt de energie- en kostenbesparing voor De Boer een belangrijke rol in zijn enthousiasme over de MEED Energeyser. “Deze douche innovatie biedt mogelijkheden om het wonen zonder aardgas kostenefficiënter en dus voor Vidomes én de huurder beter betaalbaar te maken.” Maar dat hij potentie ziet in de MEED Energeyser heeft meerdere redenen. “We willen huurders bij onze verduurzamingsslag niet in laten leveren op comfort. De MEED Energeyser slaagt daarin. Er stroomt direct en onbeperkt warm water. Bovendien blijft vochtige lucht grotendeels in de douchecabine en wordt dit ook goed afgevoerd. Dit voorkomt vochtige muren, schimmel en een beslagen spiegel.”

Eenvoudigere warmwaterinfrastructuur

Omdat 60% van het woningaanbod van Vidomes bestaat uit appartementen, ziet De Boer nog een groot pluspunt. “De warmwaterinfrastructuur bij meerlaagse bouw kan door de MEED Energeyser veranderen. Een collectieve warmwaterleiding die 24 uur per dag warm water rondpompt langs alle woningen kan vervallen. Hiermee voorkomen we energieverliezen en besparen we installatiekosten.” In flats met individuele warmwaterboilers is ook een ander warmwaterconcept mogelijk. “De close-in boiler van de MEED Energeyser heeft een kleine bypass om de wastafel van warm water te voorzien. Ook in de keuken volstaat een kleine close-in boiler als aansluiting op de MEED Energeyser niet mogelijk is. Hiermee kan ook de grote elektrische (huur)boiler komen te vervallen.”

Ook voor eengezinswoningen

Conventionele douchewarmtewisselaars worden standaard in een koof op de ondergelegen verdieping van de douche geplaatst. Bij de MEED Energeyser is alle techniek weggewerkt in de douchecabine zelf. Dat bespaart ruimte, maakt een efficiëntere inrichting mogelijk en scheelt aanzienlijk in installatiekosten. Zowel bij renovatie als nieuwbouw. “In combinatie met de energiebesparing verwachten we dat de MEED Energeyser daarmee ook kosten efficiënt zal zijn bij onze eengezinswoningen.” De Boer kan dan ook niet wachten op de uitslagen van de bewonersenquête en TNO’s testresultaten. “Als die aan de verwachtingen voldoen, zal de MEED Energeyser in de toekomst in veel eengezinswoningen en appartementen van Vidomes te zien zijn.”

Terug naar het overzicht

Contact Hoe kunnen wij u helpen?

Heerlijk tot rust komen met een ontspannende douche, wakker worden onder een verfrissende waterstraal of het zweet en vuil afspoelen na een geleverde sportprestatie of geklaarde klus.

Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet Jacobs
Lees de hele referentie
‘Met MEED zijn we in één keer gasloos voor het verwarmen van water’
Lees de hele referentie
Een mooie technologie, waarmee bewoners straks veel energie besparen
Lees de hele referentie
MEED MEED
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube