‘Van alle wtw-douches bleek MEED de meest effectieve en rendabele’

Een 120 liter-elektrische boiler eruit, de MEED Energeyser erin. Dat gebeurde onlangs in een appartement in Woerden, van woningcorporatie GroenWest. Onze duurzame douche-oplossing levert daar nu het warme water op alle tappunten. Ook in andere woningen heeft GroenWest onze Energeyser laten plaatsen. Daarnaast zijn er soortgelijke plannen voor een acht woningen tellend nieuwbouwproject.


GroenWest is een maatschappelijk en sociaal betrokken woningcorporatie in de provincie Utrecht, die duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst heeft staan. Om die reden sluiten haar doelstellingen goed aan bij de kernwaarden van MEED. Strategisch adviseur Techniek Egbert Kunst van GroenWest werd twee jaar geleden benaderd door TNO voor een pilot, voor plaatsing van twee waterterugwin-douches (wtw-douches).

“Ik was meteen enthousiast over MEED”, vertelt kunst. “De verwarming van water heeft toch een behoorlijke energie-impact in je woning. Als je dat dan kan loskoppelen van de woningverwarming, en ook nog eens duurzaam, wordt het heel interessant. We hebben als woningcorporatie te maken met een duurzaamheidsopgave. We pakken alles aan om onze woningen zo energieneutraal mogelijk te krijgen."

Plug & play

Voor GroenWest leverde de MEED Energeyser meerdere voordelen op, zoals de eenvoudige installatie. “Deze douche-unit kan plug & play geplaatst worden”, legt Kunst uit. “Zowel in een renovatie- als een nog goede badkamer, maar ook in een ‘badkamer in een dag’. De badkamer kunnen we simpeler uitvoeren, doordat MEED minder ruimte in beslag neemt. We hebben ook gekeken naar andere wtw-douches, maar die waren niet plug & play te plaatsen. En MEED kwam er ook nog eens als de meest effectieve en rendabele uit.”

Luxe en comfort

Dankzij de MEED Energesyer hebben bewoners direct warm water en blijft de badkamer droog tijdens een douchebeurt. “Al het water en de condens blijven in de douchecabine”, aldus Kunst. Een ander voordeel noemt hij het uiterlijk. “Want het oog wil ook wat. Woningcorporaties denken vaak alleen aan het gemak voor de bewoners en de duurzaamheid. De MEED Energeyser ziet er ook nog eens mooi, luxe en comfortabel uit. Daarnaast sparen bewoners er geld mee uit op hun energierekening. Dat sluit aan bij onze visie en maatschappelijke doelstellingen. We willen de woonlasten voor onze doelgroep zo laag mogelijk houden, maar hen tegelijkertijd veilig en comfortabel laten wonen.”

Nieuwbouwproject

Momenteel lopen er plannen voor plaatsing van de MEED Energeyser in een nieuwbouwcomplex van GroenWest in Woerden. “We willen deze acht woningen heel duurzaam en zelfvoorzienend krijgen”, aldus Kunst. “Het idee is om met een centrale of individuele warmtepomp de woningen te verwarmen en de MEED als warmtapwatervoorziening te gebruiken.”

Terug naar het overzicht

Contact Hoe kunnen wij u helpen?

Heerlijk tot rust komen met een ontspannende douche, wakker worden onder een verfrissende waterstraal of het zweet en vuil afspoelen na een geleverde sportprestatie of geklaarde klus.

Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet Jacobs
Lees de hele referentie
‘Met MEED zijn we in één keer gasloos voor het verwarmen van water’
Lees de hele referentie
Een mooie technologie, waarmee bewoners straks veel energie besparen
Lees de hele referentie
MEED MEED
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube