‘De MEED Energeyser maakt energietransitie goedkoper en realistischer’

Ingenieur Martijn de Liefde is eigenaar van de ontwikkeling van Fort Kudelstaart. Hij wil het militaire recreatiefort aan de Westeinderplassen bij Aalsmeer revitaliseren tot een watersportfort, inclusief horeca en hotelverblijf. In Zeilfort komen de thema’s water en innovatie centraal te staan. Een ambitie waar de MEED Energeyser perfect bij aansluit.

Eten, slapen en ontmoeten. Als het aan De Liefde ligt, gaat hij dat watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland in hoogwaardige vorm bieden in Zeilfort. “Met de Westeinderplassen ligt Fort Kudelstaart aan het grootste binnenmeer van Nederland. En het is ook nog het enige fort met een prachtige jachthaven. Varen, zeilen, surfen, kanoën, suppen, roeien, zwemmen. Iedere watersporter kan hier straks zijn of haar hart ophalen.”

Ontdekking op innovatiebeurs

Gebouwd als verdedigingsfort voor de stad Amsterdam in 1906, is Fort Kudelstaart cultureel erfgoed. “Om de plannen voor Zeilfort te realiseren is een bestemmingsplanwijziging nodig, maar dat traject zit nu in de afrondende fase.” En dus is De Liefde al volop bezig om lijnen uit te zetten voor de transformatie van militair fort naar Zeilfort. “Daarbij ontdekte ik op een innovatiebeurs ook de MEED Energeyser.”

De douche-innovatie maakte hem enthousiast vanwege de aansluiting op de thema’s water en innovatie. “Het fort beschikt al sinds 1906 over drie tanks, waarin in totaal 550.000 liter water opgeslagen kan worden. Van oudsher is deze locatie dus al innovatief met water. Dat kenmerk wil ik behouden en uitbreiden in alle plannen rond Zeilfort. Met milieuvriendelijke oplossingen voor watergebruik. Mijn ultieme droom? Regenwater opvangen in de tanks, zuiveren en hergebruiken.”

Beste oplossing voor renovatieplan

Voorlopig is die innovatie nog een brug te ver. En dus zocht De Liefde naar de best passende douche-oplossing binnen het renovatieplan zoals dat er voor Zeilfort ligt. “Ik heb tientallen douches nodig. In alle 28 hotelkamers, in de passantenhaven en bij het zwembad. Mijn wens is om het gebruik van die douches zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. De MEED Energeyser maakt die energietransitie een stuk goedkoper en realistischer.”

Waarom? “Vanwege een flinke mindering van intensieve arbeidsuren voor installatie.

De MEED Energeyser heeft alleen een koudwatertoevoer nodig. Dat scheelt veel tijd qua aanleggen van leidingwerk en cv-ketels. Daarmee is deze douche-innovatie dé uitweg om in huizen, hotels of vakantieverblijven van het gas af te komen. En om over te gaan tot de integratie van duurzame oplossingen.” Naast die doorbraak ziet De Liefde nog meer voordelen voor Zeilfort dankzij de MEED Energeyser.

Geen dure legionella-checks meer

Zo hoeft hij geen dure periodieke checks op legionella-ontwikkeling meer te bekostigen. “Bij conventionele douches stroomt het afvalwater opgewarmd weg. Dankzij de MEED Energeyser gebeurt dit nog maar met een temperatuur die slechts drie graden hoger ligt dan het aanvoerwater. De opwarming van leidingen en schachten behoort tot het verleden. En het systeem reinigt zichzelf, nadat de douche uitgaat. Dat alles voorkomt op voorhand al legionella-problemen.”

Ook wint hij veel ruimte in zijn hotelkamers. “De MEED Energeyser beschikt over een kleine boiler, die weggewerkt is in het systeem. Ik hoef dus niet overal grote boilers te plaatsen en kan de hotelkamers daardoor efficiënter inrichten.” Omdat het in Zeilfort om hoogwaardig genieten draait, is De Liefde eveneens te spreken over het extra comfort dat de MEED Energeyser gasten zal bieden. “Zodra de kraan opengaat, stroomt er warm water uit de douchekop.”

Ervaring in eigen huis

Van al die voordelen geniet De Liefde binnenkort al in zijn eigen woning. “Daar laat ik de MEED Energeyser installeren. Zo kan ik het systeem zelf alvast ervaren in de praktijk.”

Terug naar het overzicht

Contact Hoe kunnen wij u helpen?

Heerlijk tot rust komen met een ontspannende douche, wakker worden onder een verfrissende waterstraal of het zweet en vuil afspoelen na een geleverde sportprestatie of geklaarde klus.

Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet Jacobs
Lees de hele referentie
‘Met MEED zijn we in één keer gasloos voor het verwarmen van water’
Lees de hele referentie
Een mooie technologie, waarmee bewoners straks veel energie besparen
Lees de hele referentie
MEED MEED
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube