‘De MEED Energeyser is een gamechanger’

Als het gaat om ventilatie en warmteterugwinning is TNO’s Senior Scientist Piet Jacobs een autoriteit in zijn vakgebied. Toen de procestechnoloog constateerde dat woningen inmiddels tot wel 95% ventilatiewarmte terug kunnen winnen, terwijl de gemiddelde douchewarmtewisselaar daar maar voor minder dan 50% in slaagt, vond hij het tijd voor verandering. Het was het startpunt voor MEED, een samenwerking tussen TNO, BeterBad en Hametech.

“Wat met lucht kan, moest met water ook kunnen”, deelt Jacobs zijn gedachte van enkele jaren geleden. “Met een collega zijn we aan het rekenen geslagen. We kwamen tot een model dat uitkwam uit op 85% aan warmteterugwinning uit douchewater.” Meteen ging Jacobs aandacht uit naar het TKI Urban Energy-programma van de overheid, dat innovatie op het gebied van duurzame energie en energiebesparing in de gebouwde omgeving stimuleert.

Vier jaar pionieren

“In het kader daarvan schreef ik namens TNO een projectvoorstel, waarbij we verbinding wilden zoeken met maakpartijen. In metaalbewerkingsspecialist Hametech vonden we het proces- en innovatiemanagementbureau dat we zochten en in BeterBad dé marktleider op het gebied van douchebakproductie. Zij hadden meteen oren naar een samenwerking.” Vanaf de start van de coöperatie sloten ook de eindgebruikers Seinen Projectontwikkeling (inmiddels Seinenergy) en WestCord Hotels aan.

Vier jaar lang pionierden de partijen om een complete douchecabine te ontwikkelen met een ingebouwde warmtewisselaar en close-in boiler, die verdamping minimaliseerde en maximaal isoleerde. “Hametech ontwikkelde het 3D model. BeterBad zorgde voor de technische uitwerking. We stonden voor twee grote uitdagingen: een dubbelwandige warmtewisselaar ontwikkelen, die 85% van de warmte terugwint uit douchewater. En een close-in boiler van 10 liter met 5 kW vermogen uitdenken en produceren om een gebruiker het comfort te bieden dat hij of zij gewend is.”

Uitlezen van gegevens

Het was een hele inspanning, maar het lukte! Voor Seinen en WestCord reden om prototypes in hun woningen en hotels te installeren. “Die rustten wij uit met sensoren, waarmee we op afstand de gegevens van warmteverlies en -terugwinning uit konden lezen.” De metingen leverden verbluffende resultaten op. “Na optimalisatie in ons laboratorium, realiseerden we 82% warmteterugwinning bij een douchebeurt van acht minuten, de gemiddelde douchetijd in Nederland!”

Reden om de tot Energeyser omgedoopte doucheoplossing ook succesvol te introduceren bij de woningbouwcorporaties Groen West, Vidomes en Vestia en bij Molenaar, vervanger van oude baden en douches in seniorenwoningen voor veilige comfortdouches. “Op basis van alle ervaringen en dankzij warmtepomptechnologie werken we nu aan een versie met meer dan 90% (!) warmteterugwinning bij een standaard douchebeurt.”

Hooggespannen toekomstverwachtingen

Ruimteverwarming is door betere isolatie, luchtdicht bouwen en warmteterugwinning al sterk teruggebracht. Daardoor blijft in moderne, goed geïsoleerde woningen, hotels en vakantieverblijven warmtapwater de grootste energieverbruiker. “Omdat warmtapwatergebruik niet kan worden teruggebracht zonder comfortverlies”, stelt Jacobs. “Maar dat probleem lost de MEED Energeyser nu op.” Jacobs toekomstverwachtingen van de MEED Energeyser zijn dan ook hooggespannen.

“Deze elektrische douche past in de trend om Nederland van het gas af te laten gaan en kan weleens en gamechanger worden.” Ook omdat het douchesysteem naast zuiniger gebruik tal van voordelen biedt voor woningcorporaties, hotels, leisureparken, grote installateurs en projectontwikkelaars. “Warmwaterinfrastructuren in hotels worden overbodig of minimaal. En indien gewenst kan de MEED Engergeyser elke dag dat deze niet wordt gebruikt automatisch worden schoongespoeld. Heel interessant voor hotels én vakantieparken.”

Maar ook voor woningcorporaties, grote installateurs en projectontwikkelaars ziet Jacobs de pluspunten. “De installatietijd is zowel bij nieuwbouw als renovatie ultrakort.” Wie ook meeprofiteert? De man of vrouw die uiteindelijk de MEED Energeyser gaat gebruiken. “Hun douchegenot is groter, omdat er meteen warm water uit de kraan komt”, aldus Jacobs.

Terug naar het overzicht

Contact Hoe kunnen wij u helpen?

Heerlijk tot rust komen met een ontspannende douche, wakker worden onder een verfrissende waterstraal of het zweet en vuil afspoelen na een geleverde sportprestatie of geklaarde klus.

Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet Jacobs
Lees de hele referentie
‘Met MEED zijn we in één keer gasloos voor het verwarmen van water’
Lees de hele referentie
Een mooie technologie, waarmee bewoners straks veel energie besparen
Lees de hele referentie
MEED MEED
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube