Woningbouwprojecten met weinig ruimte? MEED biedt uitkomst

In de huidige onder druk staande woningmarkt zijn modulaire woningen bezig aan een gestage opmars. Ze zijn relatief goedkoop en erg snel te bouwen en bieden zo met name starters de mogelijkheid een eigen woning te kopen. Een nadeel is de beperktere ruimte, die je dan ook zo efficiënt mogelijk wilt benutten. MEED biedt hier uitkomst als het gaat om warmtapwaterbereiding én duurzaam douchen.


Nederland werkt toe naar het volledig gasloos bouwen, transformeren en renoveren van woningen. Om deze energietransitie mogelijk te maken, is een breed scala aan duurzame oplossingen beschikbaar. “De warmtepomp is er één van”, legt Sikko Luinge van MEED uit. “Maar lang niet altijd is er genoeg ruimte voor een 200 liter elektrische boiler, die een 4-persoons huishouden nodig heeft voor het bufferen van het warme water. Bijvoorbeeld in modulaire woningen of (andere) gestapelde bouw.”

Ideale combinatie met blokverwarming

In deze gevallen kan de MEED Energeyser met zijn 12,5 liter elektrische boiler uitstekend gebruikt worden, bijvoorbeeld in combinatie met blokverwarming. “Daarbij wordt de warmte voor verwarming van de woning centraal opgewekt, met een afgiftesysteem in de meterkast. Dit is echt geënt op lagere temperaturen. Voor warmtapwater heb je dan een booster nodig, om de stap van 40 naar 65 graden te kunnen maken. Dit kan het beste decentraal gebeuren, op de plek waar het warme water nodig is. Zo voorkomen we transportverliezen.”

Daar komt de MEED Energeyser om de hoek kijken. “Onze oplossing biedt tapwaterverwarming voor de hele woning”, legt Sikko uit. “Als de keuken zich op minder dan 2 meter afstand van de MEED Energeyser bevindt, kan dit met een afgifterendement van 1 in de BENG-software. Is de afstand groter? Dan kan de MEED Energeyser goed gecombineerd worden met een plintboiler zoals de Quooker, om zo ook in de keuken aan een afgifterendement van 1 te komen.”

Zuinige combinatie

Deze combinatie inzetten voor warmtapwaterbereiding is 20% zuiniger dan een warmtepomp, zo rekent Sikko voor. “Het verbruik van een 200 liter boiler voor warm tapwater is ongeveer 2.226 kilowatt per jaar. Terwijl dat bij de combi van MEED met een plintboiler 1.800 kilowatt per jaar is. Deze cijfers zijn van TNO en gebaseerd op de NTA 8800-uitgangspunten. Daar komt bij dat gebruikers met onze oplossing direct warm water hebben en oneindig lang warm kunnen douchen. Een warmtepomp is een keer leeg getrokken.”

MEED in Brainport Smart District

Een mooi voorbeeld van modulaire woningen met onze MEED Energeyser is het project Brainport Smart District in Helmond. mHome gaat hier 52 modulaire woningen realiseren, waarvan een aantal met onze duurzame douche en warmtapwatervoorziening. Deze huizen zijn gemaakt van grotendeels circulaire en na-groeibare ecologische (bio-based) bouwmaterialen. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herbruikbaar en herplaatsbaar.

“Heel mooi dat mHome voor onze oplossing heeft gekozen”, vertelt Sikko. “Het is een innovatief en jong bedrijf, dat dezelfde duurzame taal spreekt als wij. We hopen in de toekomst de samenwerking verder uit te breiden.”

Meer weten over dit bijzondere project? Kijk op op deze website!

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube