TNO, Beterbad en Hametech partijen achter ontwikkeling MEED

Binnen het TKI Urban Energy, dat innovatie op het gebied van duurzame energie en energiebesparing in de gebouwde omgeving stimuleert, ontwikkelt TNO samen met Beterbad B.V. en Hametech B.V een prototype van een energie-efficiënte douchecabine.

Nederland streeft naar volledig energieneutrale nieuwbouw in 2020. In moderne, goed geïsoleerde woningen is warmtapwater de grootste energieverbruiker. Ruimteverwarming is door betere isolatie, luchtdicht bouwen en warmteterugwinning sterk teruggebracht. Echter warmtapwatergebruik kan niet worden teruggebracht zonder comfortverlies. Om de energiebesparing bij het douchen te realiseren gaat TNO samen met Beterbad B.V. en Hametech B.V. een multifunctionele energie-efficiënte douchecabine ontwikkelen.

Van ontwerp naar praktijk

Binnen deze ketensamenwerking zijn Beterbad B.V., Hametech B.V. en TNO verantwoordelijk voor het optimaal ontwerp, constructie en testen van de douchecabine. Hierbij zullen de individuele componenten worden gemodelleerd door TNO en daarna worden getest in het MEC laboratorium van TNO. Daarbij spelen zowel de individuele werking als de integrale werking van de componenten een cruciale rol.

De ambitieuze doelstelling om 70% van de douchewarmte terug te winnen, wordt door de betrokken partijen mogelijk gemaakt door de integratie van verschillende technologieën. Vier demonstratie douchecabines zullen aansluitend worden gemaakt en beproefd. Van deze prefab douchecabines zullen twee cabines worden geïnstalleerd in woningen van Seinen Projectontwikkeling. De andere twee cabines worden geïnstalleerd in hotelkamers van WestCord Hotels.

Het monitoren van deze praktijktest gedurende een half jaar zal inzicht geven in het werkelijke besparingspotentieel van de multifunctionele energie-efficiënte douchecabine.

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube