SUM legt laatste hand aan duurzame woning met MEED-douche

Team SUM (Symbiotic Urban Movement) legt momenteel in het Duitse Wuppertal de laatste hand aan hun energie-efficiënte woning. De studenten van TU Delft doen daar - samen met 17 andere teams uit 11 landen - mee aan duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon Europe. De MEED Energeyser maakt ook onderdeel uit van hun duurzame woning.


SUM installeerde onze douche-wtw eerder al in Nederland, tijdens de bouw van de geprefabriceerde ‘top-up modules’. De verschillende onderdelen transporteerden de studenten naar Wuppertal, waar ze de woning momenteel opbouwen.

“Deze module is de ‘slimme module’ en het centrum voor alle systemen die nodig zijn om het appartement te laten functioneren”, vertelt SUM op LinkedIn over het deel waarin de MEED Energeyser zich bevindt. “Door gebruik te maken van de douche van MEED wordt het warmwaterverbruik sterk gereduceerd, door hergebruik van de afvalwarmte van de douche. Dit gebeurt met de innovatieve warmtewisselaar, die in de achterkant van de douche is geïntegreerd. Hiermee bereiken we een warmteterugwinningsrendement van 80%!”

MEED in combinatie met warmtepomp

De MEED Energeyser is in deze woning geïnstalleerd zonder onze boiler. “Hij werkt in combinatie met een warmtepompsysteem”, legt Sikko Luinge van MEED uit. “Een prima combinatie, waardoor de boiler van de warmtepomp een stuk kleiner gedimensioneerd kan worden. De reden is dat de boiler met voorverwarmd water van de MEED Energeyser wordt gevoed. Onze douche biedt dus ondersteuning bij het hoog temperatuur-deel van de warmtepomp; de verwarming van het water van de wastafel en keuken tot 65 graden.”

Hoger doel

SUM hoopt natuurlijk te winnen tijdens Solar Decathlon Europe; een studentencompetitie voor duurzame, verantwoorde en energiezuinige architectuur en techniek. Maar ze hebben ook een hoger doel. Namelijk de Nederlandse huizenmarkt veranderen door oude portiekwoningen te transformeren tot modulaire en betaalbare woningen.

“We streven ernaar om een platform te worden voor duurzame herontwikkeling van naoorlogse wijken”, schreef de groep destijds in haar plan. “Dit doen we door toevoeging en renovatie als manier te gebruiken om een gemeenschap en zijn gewoonten te stimuleren.”

Portiekwoningen

Er zijn 847.000 portiekwoningen in Nederland, rekent de groep voor. “Dat komt neer op 11% van de totale woningvoorraad. Door dit gebouwtype aan te pakken, hebben we de mogelijkheid om een systeem te creëren dat in heel Nederland en zelfs Europa kan worden geïmplementeerd. Zo maken we de wereld met ieder aangepast huis duurzamer en meer symbiotisch.”

Op 11 juni vindt in Wuppertal The Netherlands Day plaats, waarop speciale aandacht is voor de Nederlandse teams. Naast SUM is dat VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven. Op deze dag wordt onder andere een symposium over duurzame steden gehouden. Kijk voor meer info op: https://www.delftsolardecathlon.com/

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube