Nice to MEED you: MEED-initiator Piet Jacobs (TNO)

Piet Jacobs stond aan de wieg van de MEED Energeyser. Geïnspireerd door de wtw-units van ventilatie, die meer dan 90% van de warmte terugwinnen uit lucht, werkte de TNO-onderzoeker rond 2015 het idee uit voor de MEED Energeyser.


“Bij TNO onderzochten we destijds het systeemrendement van douche-wtw’s”, vertelt Jacobs, die inmiddels meer dan 20 jaar bij deze organisatie werkt. “Dat bleek met een gasbesparing van maar 20% erg tegen te vallen. Bij ventilatie was dat rendement vele malen hoger, omdat deze over heel goede warmtewisselaars beschikken. Deze gaan niet uit van alleen de warmtewisselaar, maar hebben een systeembenadering. Daardoor kunnen verliezen zo veel mogelijk beperkt worden.”

Wat met lucht kan, moet ook met water lukken, was Piets motivatie. “Er was een subsidiemogelijkheid om samen met bedrijven nieuwe technologie te ontwikkelen. Ik heb toen Beterbad gebeld, die meteen enthousiast was. Zij gaven aan om hier ook Hametech bij te betrekken, waardoor een sterk team ontstond. Ook betrokken we eindgebruikers bij het uitdenken van MEED. De ideeën van een hoteleigenaar en projectontwikkelaar verwerkten we in het ontwerp.”

Integratie naar van warmtepomp in MEED

Uiteindelijk ontstond zo onze douche-wtw. Nog steeds is Piet nauw betrokken bij de MEED Energeyser. “Ik denk mee over verbeteringen”, legt hij uit. “Ook wil ik graag de stap maken naar de integratie van een warmtepomp in MEED. Deze kan dan ook gebruikt worden voor de woningverwarming. Zo wordt MEED nog meer een totaaloplossing, met een aansluitvermogen van minder dan 2 kW. Het uitgangspunt daarbij is dat je de installatie daar plaatst waar de hoogste vermogens nodig zijn; de badkamer. We wachten op een geschikt project, waarmee we het in het lab kunnen testen.”

Zeer laag temperatuurnetwerk

De TNO-onderzoeker heeft nog veel meer ideeën om warmteverliezen terug te dringen. “Als MEED over een warmtepomp zou beschikken, is nog maar een zeer laag temperatuurnetwerk nodig voor warm tapwater. Het warmtenet dat onder het wegdek ligt en door wijken loopt, is nu heel het jaar door minimaal 65 graden. Dat is met name nodig om legionella tegen te gaan. Maar dat zou dan tot 15 graden kunnen worden teruggebracht, met buizen die je nog nauwelijks hoeft te isoleren. Het zou mooi zijn als we hiervoor ook een samenwerking kunnen aangaan met warmtebedrijven als Eneco.”

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube