MEED Energeyser als warmtapwaterbereider in gestapelde bouw
In Nederland geldt sinds 2018 de wettelijke verplichting om volledig gasloos te bouwen. Ook bij gestapelde bouw - van appartementencomplex tot hoogbouwflats - behoren aansluitingen op het gasnetwerk definitief tot het verleden. Projectontwikkelaars, aannemers en woningcorporaties zijn naarstig op zoek naar alternatieve warmtapwaterbereiders, maar lopen daarbij tegen problemen aan. De MEED Energeyser tackelt deze.
De beschikbare ruimte in gestapelde woningen - bijvoorbeeld sociale huurappartementen - is vaak beperkt. Een zo efficiënt mogelijke inrichting is dus cruciaal. Een warmtepomp is weliswaar een goed alternatief voor gas, maar neemt ook de nodige ruimte in beslag.
“Bij een decentrale warmtepomp is ruimte nodig voor het grote boilervat”, legt Sikko Luinge van MEED uit. “Dat gaat dus ten koste van de leefruimte. Bij een céntrale warmtapwaterbereider heb je een enorme leidinglengte nodig. Dat wordt weer opgevangen door een verplichte ringleiding. Zo kan warmwater vanuit de centrale boiler tijdig naar alle tappunten in bijvoorbeeld een flatgebouw komen. Het nadeel hiervan is dat continu warmtewater rondgepompt moet worden, om maar te kunnen voldoen aan die snelle levering. Dat levert een gigantische verliespost op. Daar komt bij dat het retourwater minimaal 60 graden moet zijn, om legionella te voorkomen.”
Zo voorziet MEED de hele woning van warmwater
MEED is momenteel met verschillende partijen in gesprek voor een all electric-oplossing. De Energeyser staat weliswaar te boek als duurzame douche-oplossing, maar kan daarnaast ook als warmtapwatervoorziening worden gebruikt voor de rest van een gestapelde woning.
“De TNO-warmtewisselaar in de Energeyser levert een hoog rendement op, waardoor we energiezuinig douchen. Daarnaast kunnen we met de kleine geïntegreerde elektrische boiler alle tappunten direct van warm water voorzien”, aldus Luinge. “Met een warmtepomp kun je prima een ruimte verwarmen. Maar het is wel een uitdaging om ook te voldoen aan de warmtapwatervraag. Door stilstandsverliezen van de grote benodigde boiler is de COP (Coëfficiënt Of Performance, red.) daarvoor gewoon te laag. Helemaal in koude perioden.”
In combinatie met een close in-boiler
Een andere optie met de Energeyser is de combinatie met een externe close in-boiler in de keuken. “Voor het tappunt in de keuken mag dan in de BENG-software, gelijk aan de tappunten in de badkamer, ook een afgifterendement van 1 gerekend worden, waar dat anders 0,38 zou zijn. Dat betekent warmwater zonder enig leidingverlies.”
Dit levert de MEED Energeyser op
Met de duurzame MEED Energeyser behoren lange leidingnetwerken in gestapelde bouw tot het verleden. Daar komt bij dat onze elektrische boiler (10 liter) weinig ruimte inneemt. “MEED is zuinig in verbruik en bespaart flink op de CO2-uitstoot ten opzichte van een elektrische boiler en warmtepomp”, vertelt Luinge. “In vergelijking met een 120 liter-elektrische boiler voor een vier persoons huishouden scheelt dat ongeveer 50 procent. Wanneer je de Energeyser combineert met een close in-boiler in de keuken is de CO2-besparing ten opzichte van een warmtepomp al gauw 20 procent. Daar komt bij dat gebruikers direct warm water op alle tappunten hebben, voor het optimale comfort.”
Geïnteresseerd in de MEED Energeyser, die in samenwerking met TNO werd ontwikkeld? Of wilt u meer info voor de toepassing in gestapelde bouw? Neem vrijblijvend contact op met Sikko Luinge van MEED om de mogelijkheden te bespreken.
Bel ons: 085 - 064 78 25
Mail ons: info@meed-solutions.com
Ontdek wat MEED-denken is!
3861 PS Nijkerk
Een innovatieve glimlach naar de toekomst
Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.