MEED dé oplossing bij renovatie en transformatie van gebouwen

Bij een transformatie tot of renovatie van woongebouwen is het vaak roeien met de riemen die u als ondernemer of woningcorporatie heeft. Het meest ideale scenario lijkt vaak niet haalbaar óf alleen met veel moeite (en geld). U bent namelijk afhankelijk van de al bestaande situatie. Deze sluit meestal niet een-op-een aan bij de hedendaagse bouwwensen voor verduurzaming en comfort. MEED maakt renovaties en transformaties een stuk eenvoudiger.


Een mooi voorbeeld is een oud zorgcentrum in Den Bosch dat Zayaz omturnt tot woonappartementen. De woningcorporatie zet de MEED Energeyser in als duurzame, aardgasloze douche-oplossing voor de vier betreffende woningen, maar gebruikt deze ook als warmtapwaterbereider. Daardoor hoeft Zayaz geen ingewikkelde leidingsystemen meer op te tuigen.

MEED lost logistieke problemen op

“Een bestaand gebouw, zoals een kantoor of een zorginstelling, heeft vaak een heel andere logistiek dan een woning nodig heeft”, legt Sikko Luinge van MEED uit. “In dergelijke gebouwen is bijvoorbeeld geen douche, wastafel of keuken aanwezig. Of op verkeerde locaties. Dat terwijl de toekomstige bewoners wél comfort en duurzaamheid verwachten. Met MEED heb je slechts een heel eenvoudige leidinglogistiek nodig. Vanuit de douche kan direct warmwater worden opgewekt voor de wastafel- en keukenkraan.”

Geen verliezen met MEED

Een warmteterugwindouche (wtw-douche) zoals de MEED Energeyser heeft verder maar een kleine elektrische boiler nodig (10 liter), die ook in de douche zelf is ingebouwd. “Bij een warmtepomp moet je eerst kijken waar je het grote boilervat laat”, aldus Luinge. “Vanuit die boiler moet je vervolgens naar alle tappunten toe; zoals douche, wastafel en keuken. Dat gaat gepaard met leiding- en boilerverliezen. Met MEED in de douche, en bijvoorbeeld een close in-boiler in de keuken, heb je geen enkel leidingverlies. Dat bespaart veel energie.”

Woningcorporaties die hun woningen willen renoveren, slaan met een wtw-douche twee vliegen in één klap. “Vooral als een woningcorporatie bij een renovatie ook de badkamer betrekt”, vertelt Luinge. “Vaak kijken ze meteen ook naar een energetische verbetering van de woning, voor een duurzamer energielabel. Met de gasloze MEED hebben ze naast een energiebesparende douche-oplossing geen aparte warmtapwaterbereider meer nodig. Ze krijgen dus een twee-in-één-oplossing.”

Ook tijdens mutatierenovatie

Ook bij mutatierenovatie - waarbij een woning binnen korte tijd duurzaam wordt gerenoveerd voor een volgende bewoner - levert MEED veel voordelen op. “Met een goede voorbereiding is onze douche-oplossing en warmtapwaterbereiding namelijk binnen één dag te realiseren.”

MEED flexibel in de maatvoering

Dit is eveneens een grote pré bij grote renovatieprojecten van bewoonde appartementen. De bewoner kan aan het einde van de dag weer douchen. “De MEED is makkelijk te plaatsen op de bestaande vloer. Het is ook mogelijk om deze te verzinken in de douchevloer. De douchecabine is flexibel in de maatvoering. Voor iedere douchewens hebben we wel een geschikte oplossing. Zo kun je met beperkte middelen en ruimte toch veel comfort en energiebesparing aan de gebruiker bieden.”

Meer weten over MEED?

Geïnteresseerd in de MEED Energeyser, die in samenwerking met TNO werd ontwikkeld? Of wilt u meer info over de toepassing bij renovatie of transformatie? Neem vrijblijvend contact op met Sikko Luinge van MEED om de mogelijkheden te bespreken.

Bel ons: 085 - 064 78 25
Mail ons: info@meed-solutions.com

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube