HOE TNO BIJDROEG AAN DE ONTWIKKELING VAN MEED

TNO is hét kenniscentrum van Nederland, dat is opgericht om het bedrijfsleven te helpen innoveren. De organisatie staat ook aan de basis van onze MEED Energeyser. TNO-onderzoeker Piet Jacobs kwam in 2015 met een slim idee voor energiezuinig douchen. Samen met Beterbad en Hamatech werkte hij dit uit tot onze innoverende oplossing voor gasvrij douchen.


“In de procestechnologie is warmteterugwinning heel normaal”, vertelt hij. “Je hebt raffinaderijen met heel goede warmtewisselaars. Maar bij het douchen gaat 18 kilowatt aan energie door het doucheputje.”

TNO deed in 2014 metingen bij de toen beschikbare douchewarmtewisselaars. “Toen bleek dat deze maar iets van 20 procent van het gas bespaarden”, legt Jacobs uit. “Dat moet beter, dacht ik. Bij ventilatie in woningen heb je ook warmteterugwinning. Daar kun je wel 95 procent van de warmte terugwinnen. Ik dacht: daar moeten we naar toe. Dat moet bij het douchen ook kunnen.”

Door samenwerking een heel mooi product

TNO, Hamatech en Beterbad werkten ‘als team’ aan de ontwikkeling van MEED. “In Nederland moeten we van het gas af. Als je veel warmte terugwint bij douchen, kun je dat laatste stukje opwarming van het douchewater elektrisch doen. Zo hebben we stapsgewijs ons product ontwikkelt. Die samenwerking heeft heel goed uitgepakt. TNO heeft heel veel theoretische kennis, maar als je dat combineert met de praktijkervaring van bedrijven, kun je tot een heel mooi product komen.”

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube