De MEED Energeyser is een gamechanger in energietransitie

“Sinds 2020 wil de overheid energieneutraal bouwen en een toekomst zonder gasaansluitingen reguleren. Qua moderne en goed geïsoleerde woningen, hotels en vakantieverblijven is dat mogelijk. Maar warmtapwater is nog altijd een grote energiegebruiker, omdat het verbruik onder de douche niet zonder comfortverlies is terug te brengen. Dat probleem lost de MEED Energeyser nu op. Een baanbrekende innovatie.”

Een TNO-initiatief

Aan het woord is Piet Jacobs, Senior Scientist bij TNO en een autoriteit in het vakgebied van ventilatie en warmteterugwinning. Toen de procestechnoloog constateerde dat woningen inmiddels tot wel 95% luchtwarmte terug kunnen winnen, terwijl de gemiddelde douche daar maar voor 35% in slaagt, vond hij het tijd voor verandering. Het was het startpunt voor MEED, een samenwerking tussen TNO, BeterBad en Hametech.

“Met MEED leggen we ons toe op douche-innovaties, die bijdragen aan energietransitie”, stelt Bert ter Meer, BeterBad-participant binnen MEED. “Toen Piet namens TNO met ons wilde pionieren rond warmteterugwinning op douchegebied, waren we meteen enthousiast. Conventionele douches zijn energieslurpers. Al het warme water uit de douchekop stroomt direct het afvoerputje in en gaat verloren. Terwijl er heel veel energie uit te halen is.”

Gepatenteerde warmtewisselaar

Met zijn proces- en innovatiemanagementbureau Hametech sloot Willem Ligtermoet aan bij MEED. “We ontwikkelden een console- en framevariant die het warme water opvangt en het via een reinigend filter opwaarts pompt richting een gepatenteerde warmtewisselaar. Die haalt de energie eruit en warmt er het koude aanvoerwater alvast mee op. Een ingebouwde 10 liter-boiler brengt het water op de gewenste temperatuur, in te stellen met mengkraan.”

Met een beetje elektrische hulp levert de MEED Energeyser zo 82% warmteterugwinning op bij een gemiddelde douchebeurt. Tegelijkertijd zijn een efficiëntere inrichting, makkelijke installatie en voordelige investering bijkomende voordelen. Jacobs: “Bij WestCord Hotels, woningbouwcorporaties Groen West, Vidomes en Vestia, Seinen Projectontwikkeling en badkamer-renovator Molenaar zorgt de MEED Energeyser al voor fijne praktijkervaringen.”

Meer weten?

Gaat u renoveren, transformeren of nieuwbouwen? Ga dan naar meed-solutions.com en lees alles over waarom een gasloze toekomst geen koude douche hoeft te zijn! Rechtstreeks contact leggen met salesmanager Sikko Luinge kan ook, via 06- 53 63 70 34 of s.luinge@meed-solutions.com.

Terug naar het overzicht
Bel ons
085 - 064 78 25

Een innovatieve glimlach naar de toekomst

Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.

MEED Duurzame douche-oplossingen
dropdown download facebook linkedin youtube